Julrecept: Saffransgranola med apelsin

Hej på er! Känner att det var ett tag sedan jag delade med mig av ett recept till er och imorse fanns verkligen ingenting hemma, då passade jag på att slänga ihop en hemmagjord julig granola på 10 minuter. Enklaste ever! Väldigt gott att toppa yoghurt med <3 Nedanför bilderna har ni receptet!

nyttig_saffransgranola_recept5.jpg
nyttig_saffransgranola_recept4.jpg
nyttig_saffransgranola_recept1.jpg

Recept: Saffransgranola med apelsin

2 dl havregryn
1/2 dl pupmakärnor
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl riven kokos
1/2 dl mandelflarn
1/3 dl linfrön
1 msk kallpressad kokosolja
1-2 tsk honung/agave
1 paket saffran (0,5g)
1/2 dl Apelsinjuice

Värm en stekpanna på medelvärme och lägg i kokosoljan. Fyll på med resten av de torra ingredienserna och rör om. Stek ca 5 minuter och rör om då och då. Häll i saffran, apelsinjuice och honung/agave och stek ytterligare ca 3-5 minuter och rör om då och då. När granolan är färdig, förvara i en glasburk och använd som topping på till exempel yoghurten. Njut!

nyttig_saffransgranola_recept2.jpg

Recipe: Granola with saffron and orange

2 dl oatmeal
1/2 dl pupacorns
1/2 dl sunflower seeds
1/2 dl grated coconut
1/2 dl almond flakes
1/3 dl flaxseed
1 tablespoon of cold pressed coconut oil
1-2 teaspoons honey / agave
1 package saffron (0.5g)
1/2 dl orange juice

Heat a frying pan and heat in the coconut oil. Fill with the rest of the dry ingredients and stir. Stir about 5 minutes and stir every now and then. Pour saffron, orange juice and honey / agave and cook for a further 3-5 minutes and stir every now and then. When the granolan is finished, store in a glass jar and use as a topping on for example the yogurt. Enjoy!

Julig smoothie med äpple och kanel

froosh smoothie limited edition

God kväll! Hoppas er helg och söndag varit härlig :-) Har ni julpyntat? Jag trodde verkligen att vi skulle ta fram massa julpynt idag men det blev inte så. Istället blev det en promenad med familjen och sedan målade jag ännu fler lister. Har kommit rätt långt nu och det blir så bra. 

Till mellis idag njöt jag i alla fall om någonting som var lite juligt och nedan har ni receptet!

Froosh smoothie med äpple och kanel

2 dl frysta hallon
1 banan
1/2 flaska froosh limited edition med äpple och kanel
valfri yoghurt
eventuellt passionsfrukt och jordgubbar

Mixa hallon, banan och froosh i en mixer. Fyll ett glas med yoghurt och toppa med smoothien. Dekorera eventuellt med jordgubbar och passionsfrukt. Njut!

Overnight oats med saffran

- English translation in the end of the post - 

overnight oats med saffran 2.jpg
overnight oats med saffran 5.jpg

Hej fina ni! Är det för tidigt att börja med juliga recept? Det tycker inte jag utan det är lika bra att börja i tid :) Imorse njöt vi av otroligt goda overnight oats med smak av saffransbulle. Så himla gott och inte alls svårt. Nedan har ni receptet!

overnight oats med saffran 1.jpg

Recept: Overnight oats med saffran

2 dl havregryn
1,5 dl osötad mandeldryck
1 dl yoghurt, jag använde mandelyoghurt från Abbot Kinneys
1 msk chiafrön
1 msk agavesirap
0,25 g saffran

Blanda ingredienserna i en skål. Låt stå i kylen i minst en timme, gärna över natten. Toppa med till exempel hallon, mandelflarn, cashewnötter och varför inte cashew stjärnorna >>. Njut!

overnight oats med saffran 4.jpg

Recipe: Overnight oats with saffron

2 dl oatmeal
1.5 dl unsweetened almond milk
1 dl of yoghurt, I used almond yoghurt from Abbot Kinneys
1 tablespoon of chia seeds
1 tablespoon agave syrup
0.25 g saffron

Mix the ingredients in a bowl. Leave the fridge for at least an hour, preferably overnight. Top with, for example, raspberry, almonds, cashew nuts and why not cashew stars >>. Enjoy!

Nyttigt julrecept: Cashew- och kardemummastjärnor

- English translation in the end of this post -

cashewkakor med chiasylt 2.jpg
cashewkakor med chiasylt 1.jpg

Julen närmar sig med stormsteg och någonting jag älskar med juletider är allt pyssel, mys och bak. Men, att baka behöver inte betyda att det måste innehålla massa socker och smör utan det kan även innehålla hälsosammare varianter som i detta recept som blev så himla gott. Perfekt minikaka att bjuda på söndagsfikat!

cashewkakor med chiasylt 3.jpg

Cashew- och kardemummakakor med chiasylt

1 dl cashewnötter
1 dl mandelflarn/mandelmjöl
1 dl färska dadlar, urkärnade
0,5 dl kokosmjöl
1 tsk kardemumma
2 msk kokosolja
1,5 msk agavesirap 

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Gör chiasylten genom att koka upp 1,5 dl hallon + 1 msk chiafrön + 1 msk agavesirap
3. Mixa cashewnötterna och mandelflarnen i en matberedare tills de är finfördelade. 
4. Blanda sedan ner resten av alla ingredienser och mixa igen tills det blir en deg som håller ihop. 
5. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, till ca 5 mm tjocklek. 
6. Använd stjärnformade utstansare, en större och en mindre - eller runda/hjärtan om du har det hemma. Gör stora stjärnor av hela degen och använd sedan den mindre utstansaren för att ta bort mittdelen på hälften av kakorna. 
7. Lägg en klick chiasylt på de hela stjärnorna och lägg de andra som ett lock ovanpå. 
8. Grädda på bakplåtspapper i ugnen i ca 10-15 minuter. 
9. Förvara i burk med lock. Håller cirka en vecka.

cashewkakor med chiasylt 4.jpg

Cashew and cardamom cakes with chia jam

1 dl cashew nuts
1 dl almond / almond flour
1 dl fresh dates, clocked
0.5 dl coconut flour
1 teaspoon cardamom
2 tablespoons of coconut oil
1.5 tbsp agave syrup

1. Set the oven to 150 degrees.
2. Make chia jam by boiling 1.5 dl raspberry + 1 tablespoon chia seeds + 1 tablespoon agave syrup
3. Mix the cashew nuts and almonds in a food processor until they are finely divided.
4. Then mix the rest of all the ingredients and mix again until it becomes a dough.
5. Pour the dough onto a baking sheet, to about 5 mm thick.
6. Use star-shaped cutter, one bigger and one smaller or round / hearts if you have it at home. Make large stars of the whole dough and then use the smaller cutter to remove the middle portion of half of the cakes.
7. Place a dot chia jam on half of the stars and put the others as a lid on top.
8. Bake in the oven for about 10-15 minutes.
9. Store in a jar with a lid. Holds about a week.

cashewkakor med chiasylt julrecept 5.jpg

3 tips på hälsosamma julbak

Nu när december månad närmar sig är det äntligen dags för det smarriga julbaket igen. Ska prova massor av nya recept i år tänkte jag och dela med mig av de bästa till er här. Tills dess har ni nedan tre smarriga favorit-recept från tidigare år!

// Now when December is ahead of us, it is finally time for delicious Christmas baking again. I'll try lots of new recipes this year and I thought of sharing the best with you here. Until then, you have three favorite favorite recipes from previous years below! //

hälsosamma-pepparkaksmuffins.jpg

Saftiga pepparkaksmuffins >> // Gingerbread muffins >>

glutenfria-lussebullar.jpg
lussebulleglass.jpg

Tropisk och julig smoothiebowl med kanel

Hehe det var Magnus som utbrast att han tyckte detta såg ut som en tropisk jul, vilket jag faktiskt kan hålla med om. Otroligt god var den också, ni borde prova! Nedan har ni receptet:

tropisk julsmoothie recept kanel
julig smoothie bowl

Recept: Tropisk julsmoothie med kanel

1 dl naturell yoghurt (jag använde havreyoghurt)
1/2 fryst banan
1 dl fryst mango
1/2 apelsin
1/2 tsk kanel

shakeforshape recept smoothie bowl

// Hehe it was Magnus who said that he thought this looked like a tropical Christmas, which I can actually agree with. It was incredibly good too, you should try! Below you have the recipe:

Tropical Christmas smoothie with cinnamon
1 dl of natural yogurt (I used sea yoghurt)
1/2 frozen banana
1 dl frozen mango
1/2 orange
1/2 teaspoon cinnamon

Mix the ingredients in a diaper and fill a bowl. Spice up with lingon, orange, mango and passion fruit. Enjoy!

Mixa ingredienserna i en blebder och fyll en skål. Toppa eventuellt med lingon, apelsin, mango och passionsfrukt. Njut!

Istället för julgröt

graviola_blogg.jpg

graviola2

Jag blev tillfrågad av bästa Macacos om jag ville ta fram en julig bild av deras frysta Graviola - som skulle kunna ersätta julgröten i år. Vet inte om jag behöver säga mer, utan låter bilden tala för sig själv. Hur gott? Älskar att gamla traditioner byts ut och att de dessutom är nyttiga! Vågar ni utmana julmaten i år? Jag har själv aldrig varit ett stort fan av julmat, hos Pappa har vi tradition av att hela familjen gör egen sushi och med mamma blir det skaldjursplatå. Har ni några jultradtioner som är lite annorlunda?

Receptet hittar ni nedanför bilden!

graviola1

Julig Graviola Bowl 200 g fryst Graviola 1 dl Mandelmjölk Garnering: kanel & lingon

Mixa graviola och mandelmjölk i en matberedare till en krämig konsistens. Fyll en skål och toppa med lingon och kanel. Njut!

// English //

Christmassy Graviola Bowl 200 g frozen Graviola 1 dl Almond Milk Garnish: cinnamon and lingonberries

Mix graviola and almond milk in a food processor to a creamy consistency. Fill a bowl and garnish with lingonberries and cinnamon. Enjoy!