Recept: Lemoncurd paj med lime & maräng

lemoncurd_recept.jpg

lemoncurd_receptavokado_blogg3Trots att detta är en hälsoblogg så unnar jag mig självklart godsaker då och då. Speciellt när man äter borta eller har över gäster. Jag älskar att baka, både nyttigt och onyttigt. Det är så fridfullt på något sätt och tillfredställande. Jag kände att jag måste dela med mig av det här goda receptet på lemoncurd paj som bakades här om dagen. Perfekt som efterrätt!

Recept Lemoncurd paj med lime & maräng (ca 10-12 portioner): Pajdeg: 175 g smör (ej margarin!) 4 dl vetemjöl 5 msk vatten 1 nypa salt

Lemoncurd: 4½ dl vatten 2 dl socker 6 msk maizena 2 citroner 2 lime 4 äggulor 3 msk smör

Marängtäcke: 4 äggvitor ½ dl socker

Gör såhär: 1) Börja med pajdegen. Skär kylskåpskall smör i mindre bitar och blanda för hand tillsammans med vetemjölet och saltet. Häll i vatten och blanda ihop till en smidig deg. Ställ in degen i kylskåpet i minst 30 minuter. 2) Under tiden, börja med lemoncurden. Riv skalet från citronerna och limen (t. ex. med ett rivjärn) och pressa ut all citronsaft. Kasta citronkärnorna. Blanda sedan vatten, socker, maizena och citronsaften i en kastrull. Låt lemoncurd'en koka upp, och rör om hela tiden så att krämen inte blir klumpig eller bränner fast. 3) När krämen precis har kokat upp, tag bort kastrullen från plattan och tillsätt äggulorna (spara äggvitorna till marängen). Låt blandningen sjuda på svag värme i några minuter, rör om försiktigt då och då. Tag bort kastrullen från plattan och blanda i smör och citronskal. Låt blandningen svalna ordentligt (ställ gärna i kylskåpet en stund). 4) Fortsätt under tiden med pajdegen. Tryck ut pajdegen i en pajform (cirka 25 cm i diameter) och lite uppåt kanterna. Gör små hål i botten med hjälp av en gaffel. Grädda sedan i mitten utav ugnen i cirka 15 minuter, 225°C (beroende på ugn). Sänk sedan temperaturen till 175°C och låt den stå en liten stund till, tills färgen har blivit lite mörkare/gyllenbrun. Låt svalna. 5) Häll lemoncurden i pajskalet. 6) Gör marängen genom att vispa äggvitorna (utan sockret!) tills det blivit ett vitt, löddrande skum. Tillsätt sockret under ständig omrörning/vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den är så hård att den klarar marängprovet (att kunna vända marängskålen upp och ner över huvudet utan att den släpper botten). 7) Bred ut - eller spritsa - marängen över lemoncurden. Grädda pajen i ugnen i cirka 8-15 minuter i 175°C , eller tills marängen har fått önskad, ljusbrun färg.

Servera pajen varm eller kall!

/  E n g l i s h  /

Recipe lemon curd pie with lime & meringue (about 10-12 servings): 

 Pastry:
 175g butter (not margarine!) / 
4 dl flour / 
5 tablespoons water / 
1 pinch of salt Lemon curd:
 4½ dl water 
/ 2 dl sugar 
/ 6 tablespoons cornstarch 
/ 2 lemons 
/ 2 limes 
/ 4 egg yolks 
/ 3 tablespoons butter Meringue Blanket:
 4 egg whites 
/ ½ dl sugar Proceed as follows: 1) Start with pie dough. Cut the refrigerator butter into small pieces and mix by hand along with the flour and salt. Pour in water and mix to a smooth dough. Set the dough in the fridge for at least 30 minutes. 
2) In the meantime, start with lemoncurden. Grate the zest from the lemons and limes (t. Ex. With a cheese grater) and squeeze out all the juice. Discard the lemon seeds. Then mix the water, sugar, cornstarch and lemon juice in a saucepan. Let lemoncurd'en boil, and stir constantly so that the cream does not become lumpy or burning. 
 3) When the cream just has boiled, remove the pan from the heat and add the egg yolks (save whites for meringue). Let the mixture simmer on low heat for a few minutes, stirring gently from time to time. Remove the pan from the heat and mix in the butter and lemon zest. Allow the mixture to cool thoroughly (set preferably in the refrigerator for a while). 
 4) Continue meanwhile with pie dough. Press out the pie dough in a pie dish (about 25 cm in diameter) and slightly up the edges. Make small holes in the bottom with a fork. Bake then in the middle out of the oven for about 15 minutes, 225 ° C (depending on oven). Then lower the temperature to 175 ° C and leave it for a little while longer, until the color has become a bit darker / golden brown. Allow to cool. 
 5) Pour into pie shell lemoncurden. 
6) Make the meringue by whipping egg whites (without sugar!) until it has become a white foamy foam. Add the sugar, stirring constantly / whipping. Continue to whisk until the meringue is so tough that it can cope with meringue sample (to be able to turn meringue bowl upside down over your head without releasing the bottom). 
7) Spread - or pipe - the meringue over lemoncurden. Bake the pie in the oven for about 8-15 minutes at 175 ° C, or until the meringue has been desired, light brown color. Serve pie warm or cold!