Recept: Enkel hemmagjord havremjölk

blogg-havremjolk.jpg
blogg-havremjolk

Eftersom jag är laktosintolerant så letar jag ständigt efter nya alternativ som liknar mjölk. Har köpt hem havremjölk och använt mig av den när jag bland annat gjort chiapudding. Däremot finns det nästan aldrig glutenfria alternativ och även om det står att det är få ingredienser på förpackningen så litar jag inte helt på färdigproducerade varor. Därför provade jag att göra en hemmagjord variant och det var ju hur enkelt som helst och blev supergott! Tar max 5 min att göra så testa gärna själva hemma. Ett stort plus är att man känner sig väldigt duktig som kan göra saker själv och inte behöva köpa allt färdigt hehe.. ;)

Recept hemmagjord havremjölk (ca 1 liter): • 2 dl ekologiska och glutenfria havregryn • 2 msk naturell olja, jag använde linfröolja • 1 krm himalayasalt • 10 dl vatten

Gör såhär: 1) Mixa alla ingredienser i en mixer ca 30 sekunder. Sila därefter mjölken i en nötpåse (tror att en vanlig kökshandduk kan fungera också) till en skål eller karaff. 2) När all vätska är borta så ta bort nötpåsen och släng bort klumpen av havreblandningen 3) Fyll upp en glasflaska som går att sluta för med ett lock då den behöver omskakas före servering. Förvara i kylen, håller 2-3 dagar skulle jag tro.

Tips: Vill man ha en lyxigare variant kan man smaksätta med lite äkta vaniljpulver eller en dadel och detta mixas då tillsammans redan i mixern.

blogg-havremjolk_alla_nymmer