Matcha green tea latte

matcha-blogg.jpg

matcha-bloggNu har det hänt igen - jag har hittat en ny favorit! Den här gången är det inte en smoothie utan en lattevariant gjord på matcha. Matcha är ett grönt te som är ett av de vanligaste te som man dricker i Japan. Jag var lite skeptisk till smaken men det blev hur gott som helst. Har man inte matcha te hemma så går det lika bra att göra på sitt gröna pulver tycker jag (spirulina, vetegräs, pure greens eller liknande).

Recept: • 1 msk matchapulver, finns i välsorterade hälsobutiker • 1 tsk ekologisk honung (för att ta bort den något starka smaken) • 3 dl valfri mjölk, jag använde min hemmagjorda havremjölk

Gör såhär: 1) blanda matchapulvret med honung i en kopp och tillsätt 1-2 msk hett vatten och rör om tills det blandats ordentligt. 2) Värm upp mjölken i en kastrull på medelvärme till önskad temperatur. 3) Fyll upp koppen med den varma mjölken och rör om. Använd eventuellt en mjölkvisp för att få en krämigare konsistens men det går lika bra utan. 4) Njut!

Då kanske ni undrar, varför matcha? Jo tydligen är det så att ett glas matcha-te motsvarar 10 koppar grönt te om man jämför deras näringsvärde och antioxidanter. Därför är det även lite dyrare än vanligt grönt te. Några av hälsofördelarna är att det har en lugnande och avslappnande effekt, hjälper kroppen att bekämpa virus och bakterier, är rikt på fibrer, sänker kolesterolet och ökar ämnesomsättningen.

facebookg