LYCKA!!

godis1.jpg

godisImorse hade jag ju en tid hos min kompis som jobbar på Fysio Ultra. Där gjordes en ordentlig undersökning av mitt knä med hjälp av ultraljud. Har aldrig hört talas om det innan, men vi träffades i Portugal när jag var med Springtime. Tydligen är det en ny metod och inte så många som har börjat med det här i Sverige än. Hur som helst, det som framkom var att det förmodligen inte är sprickan i sig som ger mina smärtor, utan muskelspänningar runt omkring som påverkar nerver och signaler till hjärnan om smärta med mera. Det var lite inflammerat men verkade inte vara någon större fara och förmodligen kommer jag inte behöva operera (hoppas jag!). Kommer att gå på några behandlingar bara för bli av med spänningarna i musklerna. Jag kan säga att när jag gick därifrån så kände jag mig 100 kg lättare och detta känns som den lyckligaste dagen på länge. Tycker ibland att det är synd att svenska läkare är så begränsade och endast gör standardundersökningar. Hade jag gjort som läkaren sagt, hade jag behövt gå till en ortoped som öppnar upp och kollar hur det ser ut och sedan eventuellt operera. Den här metoden med ultraljud känns ju 100 gånger bättre, då man kan se allt ändå och slippa göra ett kikhål.

Sedan fick jag bekräftat någonting som jag tror på själv, som andra kanske uppfattar lite "hokus pokus". Jag har en bok som heter "Du kan hela dig själv" som jag tidigare nämnt. Den handlar om hur vi med hjälp av våra tankar kan hela oss själva. Kort och gott så handlar det om att så fort man tänker på sin smärta/skada, som oftast är förknippat med rädsla, oro och någonting negativt, så upprepar man korta positiva, lugnande meningar för sig själv. På så sätt omvänder man hjärnan att inte uppfatta smärtan på ett negativt sätt, vilket i sin tur leder till att musklerna slappnar av och smärtan avtar. Det är ju därför man tar t.ex. alvedon när man har smärta, för att bryta hjärnans signaler till smärtområdet, vilket gör att smärtan avtar. Detta har till och med de läkare jag träffar bekräftat. Utan vår hjärna skulle vi inte känna någon smärta.

Detta betyder egentligen alla vi människor kan hjälpa oss själva i första hand, genom att medvetet bryta signalerna från hjärnan till vår smärta. Det kan vara svårt att bara tänka på någonting annat, men att börja förknippa smärtan med någonting positivt kan vara ett hjälpmedel. Ett annat sätt som hjälpt mig när jag haft som ondast på kvällarna, har varit att endast fokusera på andningen, vilket gjort att smärtan försvunnit. Men så fort jag börjat tänka på hur smärtsamt det är så har det blivit värre. Ett roligt test ni kan göra själva är att om det t.ex. kliar någonstans, låtsas att den känslan är skön istället för obehaglig och se vad som händer :)

Det jag skulle komma fram till med detta är att för några dagar sedan så slog jag upp mitt problemområde i boken, började upprepa den positiva meningen så fort jag tänkte på mitt knä (ca 100 ggr om dagen haha). Det lustiga är att idag vaknade jag ut helt utan smärta. Dessutom har jag nu meningen inprogrammerad, så att så fort jag tänker på knät så upprepar jag den tyst för mig själv. Innan jag hann nämna detta imorse så fick jag även förklarat för mig att det är förmodligen min oro och rädsla som gjort att smärtan förvärrats. Samt att om inte hjärnan funnits så hade vi inte uppfattat smärtan.

Detta är så spännande att jag skulle kunna prata om detta i evigheter, men jag ska bespara er. Ville mest dela med mig av min lycka idag och kanske kan min erfarenhet hjälpa någon av er. Hör av er om ni har frågor, jag svarar så gärna! :)

Nu ska jag ut och sola och njuta av lite kaffe samt mina hembakade raw food "bounties" ovan. Självklart kommer receptet upp inom de närmsta dagarna!