Guide: frukt & grönsaker som renar

detoxfruits3.jpg

detoxfruits3Här kommer en liten snabbguide till några av mina favoritfrukter och grönskaker som renar kroppen och samtidigt driver ut vätska.

Gurka är förmodligen det bästa vätskedrivande medel som finns då det är blodtryckssänkande, laxerande, bra för hårväxten och stödjer njurarnas funktion.

Bananer innehåller pektin som är bra vid magsår. De är kolesterolsänkande, svampdödande och milt vätskedrivande. Bananer är också bra vid sömnproblem, och de hjälper kroppen att bli av med giftiga metaller. Innehåller bland annat kalium, tryptofan, betakaroten, folsyra, vitamin C, K och B-vitaminer.

Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel, innehåller bl.a. mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer.

Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående och åksjuka. Den stimulerar ämnesomsättningen, hjälper vid förkylningar och renar kroppen från toxiner. Ingefära kan också lindra menssmärtor och kramper. Innehåller bland annat kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

Selleri är en fantastisk grönsak som vi borde få i oss mer av. Den har få kalorier men massor av vitaminer, mineraler och fibrer. Den är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium och hjälper därför till att sänka blodtrycket och kolesterolet. Kalciumet från grönsaker stärker skelettet på ett sätt som komjölk inte gör. Selleri är dessutom perfekt när man vill detoxa eftersom den sätter fart på matsmältningen, är urindrivande och rensar gallan och levern.

Grapefrukt är bra mot immunförsvaret, är svamp- och bakteriedödande och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar samt sänker kolesterolet. Grapefrukt har visat sig öka fettförbränningen och är bra för huden samt renar även kroppen från toxiner.

Citron är en god antioxidant och innehåller bioflavoniderna som bl.a. förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Citron är även bra på att ta bort toxiner i kroppen och används vid rening. Citron är även bakteriedödande, renar blodet och sänker GI-värdet vid måltider.

Ananas fungerar som en mjukgörare för huden, är vätskedrivande och rik på naturliga enzymer som är bra för magen, blodtrycket och verkar antiinflammatoriskt.