Golden milk - Recept!

GoldenMilk21.jpg

GoldenMilk2Har du svårt att somna på kvällen och känner dig stel i kroppens leder? Då har jag ett superduperrecept att dela med mig av! Denna härliga "Golden milk" är fantastiskt god och väldigt lätt att göra och den har många hälsofördelar. Den är perfekt att dricka på kvällen innan läggdags efter en stressig dag. Först gör man en pasta av gurkmeja som man tar lite av varje gång man ska göra sin Golden milk.

Recept Gurkmeja-pasta: • 1/2 dl ekologiskt gurkmeja pulver • 1/2 dl vatten Gör såhär: Koka upp detta på mycket låg värme i ca 7-8 min till en lös pasta. Rör om hela tiden. Tillsätt vatten vid behov så att det blir krämigt, inte för torrt och inte för löst. Förvara försluten i en glasburk i kylen, håller i ca 1 månad.

Recept Golden milk: • 1 tsk gurkmejepasta • 2-3 dl valfri mjölk (jag använder osötad ekologisk GMO-fri sojamjölk) • 1 tsk ekologisk sesam- eller mandelolja. • 1 tsk ekologisk honung Gör såhär: Koka upp mjölken och gurkmejapastan. Rör om ordentligt så att pastan fördelar sig i mjölken. Häll upp i en kopp och låt svalna till ca 40°C (eller häll på lite kall mjölk) och tillsätt honung och olja. Detta för att inte honungen ska hettas upp för då bildas slaggprodukter i kroppen.

Varför Gurkmeja? Gurkmeja är en släkting till ingefäran och har använts sedan urminnes tider av Ayurvediska läkare på grund av sina många läkande egenskaper och av yogis då den smörjer och mjukar upp stela leder. Det har gjorts otroligt många studier om gurkmejan och forskare har kommit fram till att det är en riktig superkrydda och hemligheten är det gula färgämnet curcumin. Några av alla hälsofördelar är att det är antiinflammatoriskt och fullt med antioxidanter. Det är även bra mot ledvärk, kan minska risken för cancer och alzheimers, det är bra mot högt blodtryck och högt kolesterol, bra mot hudbesvär och mycket mer.