Så här lätt gör du hemmagjord havreyoghurt (vegansk)

Detta inlägg innehåller en annonslänk från bodystore

Ni uppskattade mitt tidigare recept på kokosyoghurt så mycket, så jag kände att jag ville experimentera mera! Denna gången gjorde jag havreyoghurt och blev faktiskt väldigt nöjd över resultatet. Den man köper tycker jag smakar lite som plado-lera, men den hemmagjorda smakar mer rent på något sätt. För er som gillar att pyssla och testa nytt tycker jag definitivt att ni ska prova detta recept för det var inte svårt alls, det handlar mest om väntan.

Däremot blev inte denna yoghurt så söt i sig själv, men med lite topping som granola, bär och mandelsmör blev den mycket godare. 

hemmagjord_havreyoghurt1.jpg

Redskap som du behöver:
• Mixer
• Nötpåse/återanvändbart kaffefilter, ej papper (hittade ett på ICA)
• En rengjord glasburk (diskad och fylld med kokvatten ett par sekunder för att alla bakterier ska dö)
• Kastrull

hemmagjord_havreyoghurt.jpg

Ingredienser havremjölk:
2 dl havregryn
1 l vatten
1-2 tsk agavesirap
2 msk rapsolja
en nypa vaniljpulver (valfritt)
en nypa salt

Ingredienser till yoghurt
1 tsk Maizena

Valfri smaksättning
Jag använde:
1 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
3 dl mixade hallon

3-4 st probiotikakapslar, jag använde dessa (länk!)

1) Mixa alla ingredienser till havremjölken i en mixer. Sila sedan mjölken genom en nötpåse/kaffefilter i en karaff.
2) Koka sedan upp mjölken i en kastrull tillsammans med maizena. Rör ofta så det inte bränner fast i botten. När konsistensen är lite tjockare, stäng av plattan och låt svalna en stund
3) Häll i din valfria smaksättning i din blivande yoghurt och rör om ordentligt. Häll sedan över i en rengjord och kokad glasburk. Låt sedan svalna till den är max 40°C varm, det tar ca 1h. Är det för varmt dör bakteriekulturen.
4) Blanda i pulvret från probiotikakapslarna och rör om ordentligt. Sätt på locket men knäpp inte åt det utan låt det bli lite luft hål. Ställ in i ugnen och tänd endast lampan så det max är 40°C. Låt stå ca 12 timmar.
5) Efter ca 12 timmar kan du ta ut yoghurten, röra om ordentligt och sätta på locket helt. Placera sedan i kylen och förvara den där. Håller i ca 5 dagar skulle jag tro.